2011. május 13., péntek

New York, New York 5. - Közlekedés

New Yorknak két igazán ismert és mondhatni népszerű közlekedési formája van: a taxi és a metró.
A taxizás nagyon egyszerű és kényelmes megoldás New Yorkban, ahol autózni nagyon bajos, parkolóhelyet találni szinte lehetetlen és hamar elszállítják a tilosban parkolókat. Nem beszélve a dugókról amik szintén mindennaposak, ezeken taxival sem lehet egykönnyen átjutni. Mindenesetre alkalmi közlekedésekre a lakosságnak így is gyakran a taxi a legideálisabb. Turistáknak viszont érdemes résen lenni, nehogy netán a tudatlanságukat kihasználva csapják be őket.
A taxizás, illetve a taxi sokáig egyet jelentett a Checker cég taxijaival. Számos modelljük közül a Marathon

és a Superba

vált igazi New Yorki sárga-taxivá, és így egyúttal világhíresen az amerikai taxi megfelelőjévé. Mára azonban már mind eltűntek: a cég nyolcvanas évek eleji megszűnése után végül 1999-ben szanálták az utolsókat is, melyekre árverésen lehetett licitálni. Helyüket modernebb, korszerűbb járművek vették át (Chevy Impala, Chevy Caprice, Ford Crown Victoria, stb.),

illetve ezek már a Checker-éra alatt is megjelentek. Jelenleg a taxik 28%-a, már korszerű, hybrid taxi, melyek károsanyag kibocsátása sokkal kisebb, mint elődeiké.


Hasonlóan "népszerű" a metró is: a külvárost a belvárossal és a belvároson belüli pontokat is hálózatszerűen összekötő metró szintén könnyű és ideális közlekedési eszköz az ott élőknek, főleg hogy éjjel-nappal üzemel, de este 9 után már nem tanácsos metrózni.

A vonalak teljes hossza 714 mérföld! A vonalak számmal, az állomások betűvel vannak jelölve. A szövevényes hálózatban könnyű eltéveszteni az irányt, így tanácsos figyelmesnek lenni és egy bárhol beszerezhető térképpel utazni, mivel bizonyos városrészek (pl. a Harlem) egyáltalán nem veszélytelenek!


Lehet még busszal is utazni, de az inkább városnézésre alkalmas, mivel bizonyos napszakokban amúgy is rendszertelenül közlekedik.

De természetesen lehetőség van autókölcsönzésre is, ahogy limuzin vagy helikopterbérlésre is. Ezeken kívül sétahajózni is lehet a Hudsonon, sétakocsikázni is konflissal, valamint Manhattan és a Roosevelt-sziget között libegő is jár. (Villamos és trolibusz nincs New Yorkban.)

A városnak két nagy nemzetközi repülőtere is van: az egyik a délebbre fekvő, jelentős méretű és forgalmú JFK reptér,

a másik a tőle északra lévő, valamivel kisebb LaGuardia repülőtér. A New Jersey-ben lévő Newarki reptér is bonyolít a városhoz kapcsolódó repülőforgalmat. Több vasútvonal és pályaudvar is van New Yorkban, a legismertebb a manhattani Pennsylvania Station, röviden Penn Station (Penn állomás).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...